Pierwsze food trucki pojawiły się na naszych ulicach już 30 lat temu. Były to zwykłe przyczepy campingowe, w których można było kupić proste dania: zapiekanki, hamburgery lub hot dogi. Dziś wiele się zmieniło, bo w food trucku można zjeść nie gorzej niż w dobrej restauracji.
Urządzenia gastronomiczne do food trucka
W każdej mobilnej restauracji potrzebna jest lodówka. Odpowiednie przechowywanie składników, z których przygotowywane będą posiłki, gwarantuje to, że będą świeże. Lodówka to obok dostępu do bieżącej wody jeden z podstawowych wymogów sanepidu.
W zależności od tego, jakie dania serwowane będą w food trucku trzeba go wyposażyć w odpowiedni sprzęt. Aby podawać gościom kebab, potrzebny będzie opiekacz gazowy lub elektryczny do mięsa. Poza tym przyda się także chłodnia na warzywa do sałatek i sosy oraz frytkownica. Dobrym rozwiązaniem będzie taka dwukomorowa – nie zajmuje wiele miejsca, a pozwala szybciej przygotować i wydać posiłek.
W burgerowni należy mieć grill kontaktowy i stanowisko, przy którym przygotowywane będzie mięso. Do zapiekanek i kanapek potrzebny będzie również opiekacz. Choć dziś jest to rzadkością, w niektórych food truckach używa się także kuchenek mikrofalowych do podgrzewania i rozmrażania dań.
Każdy sklep gastronomiczny oferuje także sprzęt do przygotowywania lodów i deserów. W samochodzie sprzedającym takie produkty można zainstalować wyciskarki do soków i mroźnie do lodów. Wielu producentów oferuje także specjalnie dopasowane do wymiarów samochodu szafy chłodnicze. Poza tym w takim food trucku przyda się ekspres do kawy na wynos.
W niektórych food truckach można także kupić bardziej egzotyczne dania, takiej jak ramen, smażony ryż, czy pad thai. W samochodzie-restauracji bez problemu można zainstalować niedużą kuchnię gazową, przy pomocy której można przygotować nawet najbardziej wymyślne dania.
Szukasz włoskiej kuchni o nowatorskim wzornictwie i zaawansowanych rozwiązaniach? Zapraszamy do zapoznania się z dostępną ofertą na lofra.pl. A jeśli potrzebujesz wysokiej jakości urządzeń do wyposażenia pralni przemysłowych, nie zapomnij odwiedzić gp-pralnia.pl.
Higiena w restauracji na kółkach
Mobilne restauracje obowiązują te same przepisy sanitarne dotyczące przygotowania posiłków, co stacjonarne lokale. Do podstawowych wymagań sanepidu względem food trucków należą:
- osobne szafki na odzież roboczą i prywatną pracowników
- blat roboczy, na którym można łatwo utrzymać porządek (najlepiej stalowy i odpowiednio duży, by praca była komfortowa)
- dwukomorowy zlew z dostępem do ciepłej i zimnej wody oraz osobna umywalka do rąk dla pracowników
- urządzenia chłodnicze i mroźnicze
Odpowiednie wyposażenie gastronomii na kółkach gwarantuje, że przygotowywane w niej dania będą cieszyć się powodzeniem wśród klientów.
Przekonaj się o korzyściach bezpośrednich zakupów u producenta – GastroProdukt oferuje niezawodne wyposażenie gastronomii i kompleksową obsługę doradczą dla Twojego biznesu. Sprawdź nasze rożno do kurczaka na GastroProdukt.pl.